AkkuApu Blog
2018.10.05 10:26

Lemerült akkumulátor

lemerult-akkumulator

Lemerült az akkumulátorom

Kilépsz az ajtón, megcsap a hűvös levegő, még a kabátodat is összébb húzod és a kezeidet benyomod a zsebedbe. Beülsz a hideg autóba, bedugod a kulcsot, majd elfordítod, de semmi. Meg se moccan, talán még a lámpák világítanak a műszerfalon, de azon kívül semmi. Síri csend. Vakarod a fejed, hogy mit csinálj kora reggel, melyik barátodat hívd fel, kitől kérj szívességet, de senkit nem mersz felhívni, mert hát még korán van. Mire gondolsz először? Lemerült az akkumulátor.

Ismerős? Esetleg volt már hasonló rémálmod? Rosszabb esetben át is éltél hasonló helyzetet.

De vizsgáljuk is meg először kicsit messzebbről az autónkat, mielőtt elővennénk a legkönnyebben meggyanúsítható “személyt”. A lemerült akkumulátornak számtalan oka lehet. Azt mindenki tudja, legalábbis látja, hogy az autó egy összetett rendszer, amelynek számos gyenge pontja van. Ezt is csak emberek tervezték, sőt 90%-ban emberek is rakták össze, így bizony előfordul, hogy találunk, néhány gyenge pontot a rendszerben. Az idő múlásával az autó alkatrészei elkezdenek elöregedni és már mindannyian hallottunk a tervezett elavulás mítoszáról, ami nem is annyira mítosz.

 

Akkor vegyük is sorra, milyen alkatrészek és részegységek kellenek, hogy elinduljon az autónk.

Mi kell ahhoz, hogy elinduljon az autód?

lemerult-akkumulator

Üzemanyag

Triviálisnak tűnhet, de a sűrű hétköznapok és a rengeteg teendő között, elfelejtünk néha tankolni és azt a kis sárga lámpát sem vesszük észre a műszerfalon. Nem csak az üzemanyag hiánya, de a nem megfelelő üzemanyag is lehet az ok. A dízel üzemanyag töltő csöve vastagabb, mint a benziné, így sajnos kis figyelmetlenséggel könnyen benzinnel tölthetjük meg a dízel motoros autónk tankját.

Önindító

Mindenféle műszaki magyarázat nélkül, ez az az eszköz, amely segít beindítani az autót. Gyakorlatilag a motor és az akkumulátor között helyezkedik el. Mivel az akkumulátortól kapja a működéséhez szükséges áramot, de sajnos ez is csak egy mechanikus eszköz, amely el tud romlani. A generátor leggyakoribb hibája, hogy a behúzótekercs nem megfelelően működik.

Generátor

Az autóban lévő fogyasztók (rádió, lámpák, stb..) részben az akkumulátortól kapják az energiát. Csakhogy végtelen energia nincs. Az akkumulátor tárolási energiája és tárolási kapacitása is véges, épp ezért az akkumulátor a generátortól kapja az utánpótlást. Ha nem kap utánpótlást, akkor az akku lemerül.

A generátor meghibásodása az akkumulátor lemerüléséhez vezethet. Szakszerű kivizsgálását autóvillamossági szerelő tudja elvégezni.

Akkumulátor

És végül a főbűnös, akit mindenkit első körben gyanúsít meg, mindenféle bizonyíték hiányában. Ezt szerintem már ki se kell fejtenem, Te is tudod mi is tudjuk. Néha lemerülnek, néha tönkre mennek, van hogy csak egy kis töltés kell nekik, de előbb utóbb cserére szorulnak. A lemerült akkumulátor azonban nem mindig jelenti a véget és az azonnali cserét, néha az akkumulátor lemerülése csak egy következmény és nem az ok.

Miért merül le az akkumulátor?

A lemerült akkumulátornak általában három lehetséges oka lehet:

 

 • Az akku elérte az élettartama végét
 • Egy parazita fogyasztó lemeríti az akkumulátort
 • Valamilyen probléma van az elektromos töltő rendszerben

A legtöbb ilyen problémának a forrását otthon is fel tudjuk fedni, de néhányhoz sajnos szakember fog kelleni. Bemutatunk néhány olyan egyszerű trükköt, amellyel könnyedén megtalálhatod te is a hiba forrását. Mert sokkal olcsóbb kezelni a hiba a forrását mint a tüneteket.

Először is nézzük meg közelebbről a lemerült akkumulátort. Ilyen lehet például csatlakozók tisztaságának hiánya, amely oxidációhoz vezet és az akkumulátor nem megfelelő működését segíti elő.

Akkumulátor sarui

Kezdjük a lemerült akkumulátor megvizsgálásával. Egy egyszerű ellenőrzés segíthet gyorsan megtalálni a hiba forrását, amelynek az akkumulátor lemerüléséhez vagy hibás működéséhez van köze. Érdemes kiszerelni az akkumulátort, hogy kényelmesebben és alaposabban szemügyre tudjuk venni azt.

 

A lemerült akkut szereld ki az autóból és ellenőrizd a következőket:

 • Van külsérelmi nyom? Szivárog az akkumulátor?
 • Az akkumulátor sarui oxidáltak, van rajtuk szennyeződés?
 • Az autóban lévő kábelek csatlakozói oxidáltak, van rajtuk szennyeződés?

Egyes típusoknál érdemes lementeni az akkumulátor kiszerelése előtt az autó memóriáját. Ez többnyire  a modernebb autóknál lehetséges és érdemes megcsinálni, ugyanis ha az autó elveszti az összes információt amelyet a beállításainkról tárolt, akkor elég hosszadalmas folyamat lehet megint mindent beállítani.

 

Az akkumulátor saruinak ellenőrzése kulcsfontosságú, hiszen ezen a két ponton keresztül kapcsolódik az aksi az autóhoz. Először vizuálisan ellenőrizzük, az oxidált sarukon keresztül nem lehetséges tölteni az akkumulátort vagy abból energiát kivenni.

 1. Az akkumulátor ki és beszerelése előtt a motort és minden fogyasztót ki kell kapcsolni. A feszültség megszakadása adatvesztéshez vezethet.
 2. Vedd le az akkumulátor saru kábeleit. Elsőként a negatív majd a pozitív pólust csatlakoztasd le. Ügyelj arra, hogy a szerszámokkal ne okozz rövidzárat.
 3. Az akkumulátor pólusait és a sarukat tisztítsd le.
 4. Tisztítás után a sarukat és a kábel csatlakozókat kend be zsírral.
 5. Tedd vissza az akkumulátort az autóba és csatlakoztasd a kábeleket. Először a pozitív majd a negatív pólust. Ügyelj a vezeték saruk szilárd rögzítésére.

Akkumulátor feszültsége

Néhány akkumulátoron található egy “zöld szem”. Ezen a szemen keresztül egyszerűen tudjuk ellenőrizni az akkumulátor töltési állapotát. Ha fel van töltve akkor zöld színű, alacsonyabb töltési szintnél színtelen és lemerült állapotban sárga színt láthatunk.

Ehhez a vizsgálathoz szükségünk lesz egy voltmérőre. Ha az akkumulátor 12,5 V feletti értéket mutat, akkor az megfelelően fel van töltve. 12,5V alatt az akkumulátor töltésre szorul.

Autó

Az autó egyes elemeinek teszteléséhez már autóvillamossági szerelő ajánlott, de bemutatjuk azokat a kulcs elemeket, amelyek közvetlen vagy közvetett okozói lehetnek az akkumulátor lemerülésének.

A generátorról korábban már volt szó, így nem is fecsérelnénk erre több időt. Ha nem kap utánpótlást az akkumulátor, akkor gyorsan elfogy belőle az energia. Amiről azonban nem volt még szó, azok a parazita fogyasztók a gépjárműben. A parazita fogyasztó, olyan elektromos vagy elektronikus készülékekből származik, amelyek aktívak maradnak a motor leállítása után is. A legtöbb modern autó használ kisebb áramot miután leállítottuk a motort. Ilyen a riasztó, rádió, fények, belső megvilágítás stb… Ha egy jó teljesítményű feltöltött akkumulátor van az autónkban, akkor ezek az apró kis fogyasztók nem is tűnnek fel, de ha már lemerülőben van az akkumulátor és esetleg hirtelen le is hűl a levegő, akkor bizony okozhatnak fejfájást.

Lemerült az akkumulátor! Mit tegyek?

Először is, ne rohanj a boltba újat venni. Minden esetben légy körültekintő, ellenőrizd az autót és az akkumulátort is alaposan. Fontos, hogy minden eseteben keresd meg a hiba forrását.

Itt egy lista, amin ha végigmész, gyorsan tudod ellenőrizni, hogy egyáltalán szükséged van-e új akkumulátorra

 • Akkumulátor megfelelően van csatlakoztatva az autóba?
 • Hány éves az akkumulátor? 1-2 vagy inkább már közelít az 5 évhez?
 • Akkumulátor sarui tiszták? Nincs se oxidáció, se szennyeződés?
 • Generátor tölti rendesen az akkumulátort?
  • Indítsd be az autót.
  • Voltmérővel mérd meg az akkumulátor saruin a  feszültséget. Ha 14-14,4V-os sávban van, akkor a generátor megfelelően tölt.
 • Töltsd fel az akkumulátort, majd helyezd vissza az autóba. Még mindig nem indít?

Ha a fenti kérdésekre igennel tudsz válaszolni és az akkumulátor nincs még egy éves, akkor valószínűleg garanciális problémáról beszélünk. Keresd fel az üzletet vagy webshopot, ahol az akkumulátort vetted. Mutasd be nekik a fentebb lemért értékeket és biztosak vagyunk benne, hogy az akkumulátor cseréjének kivizsgálása is sokkal gyorsabban fog lezajlani.

Azonban ha a legtöbb kérdésre a válasz a nem, akkor érdemes tovább kutakodni és autóvillamossági szerelőhöz fordulni, hogy alaposabban megvizsgálja az autónkat. Persze előfordulhat, hogy ezek után is szükségünk lesz akkumulátorra.

 

Ne feledd, ha még jó idő van és nehezebben indul az autód, akkor az első hűvösebb éjszaka után biztosan nem fog többé indítani.

Rendeld meg most az új akkumulátorod és ne várd meg, hogy lemerüljön. Olcsóbb és kényelmesebb megoldás otthonodba rendelni az új akkumulátort 1 év garanciával, mint várni a hideget és keresztbetett ujjakkal drukkolva indítani reggel az autódat. Ráadásul, most a régi akkumulátoroddal sem kell bajlódni. Válaszd a “Használt akku beszámítás” opciót a termék kosárba rakása előtt és a futár elhozza tőled a használt aksit. Mi pedig cserébe jóváírjuk neked a szállítási költséget.

Webáruház készítés